Eşit işlem ilkesi ne demek?
Eşit muamele ilkesi, yönetim kurulu üyelerinin benzer durumlarda yalnızca şirketin çıkarları gerektiriyorsa farklı davranmalarına izin verir. Ayrıca, yönetim organları takdir yetkilerini kullanırken belirli hissedarları kayıramaz veya onların çıkarlarına öncelik veremez.
Eşitlik ilkesi nedir kısaca?
Eşitlik ilkesi; Tüm insanların özgür ve eşit doğduğunu ve tüm insanların haklara sahip olduğunu ve aynı düzeyde saygıyı hak ettiğini kabul eder. Toplumda yaşayan herkesin eşit muamele görme hakkı vardır.
Eşit işlem yapma borcu nedir?
Eşit davranma yükümlülüğü, işverenin çalışanlarına haklı sebepler olmaksızın farklı davranmaması, haksız yere ayrımcılık yapmaması ve keyfi davranışlardan kaçınması anlamına gelmekte; haklı sebeplerin varlığı halinde ayrımcılık yapma ve farklı davranma yükümlülüğünü ifade etmektedir5.
4857 sayılı iş kanununda eşit davranma ilkesi ne şekilde düzenlenmiştir?
Anayasa’nın 10. maddesinde yer alan eşitlik ilkesi, 4857 sayılı İş Kanunu’nun 5. maddesinde de açıkça düzenlenmiştir. “Eşit İşlem İlkesi” başlıklı 5. maddeye göre, “İş ilişkilerinde dil, ırk, cinsiyet, siyasal düşünce, felsefi inanç, din veya mezhep ayrımı yapılamaz.”
Eşit davranmama tazminatı nedir?
Ayrımcılık tazminatı, işverenin eşit muamele yükümlülüğünü ihlal etmesi halinde çalışana verilebilecek tazminat olup, dört aylık maaş tutarına kadar çıkabilir. Ayrımcılık tazminatının yanı sıra çalışan, kendisinden esirgenen diğer haklarını da ileri sürebilir.
Aynı işi yapan kişilere farklı maaş verilir mi?
Aynı işi yapan kişiler farklı maaş alabilir mi? Hayır alamaz çünkü iş yerindeki her işçi, sözleşmede aralarında kararlaştırılan tutarı veya yaptıkları iş karşılığında yasal ücreti almak zorundadır.
Eşitlik ilkesi nedir mantıkta?
Eşitlik ilkesi, herkesin dil, renk, cinsiyet, siyasi görüş, düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşit olduğunu, hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa ayrıcalık tanınamayacağını belirtir.
Eşitlik ilkesi hangi anayasada?
1982 Anayasası’nda eşitlik ilkesi 10. maddede düzenlenmiştir. 10. maddede şöyle denilmektedir: “Herkes, dil, ırk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep veya benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir. Hiçbir kişi, aile, zümre veya sınıf ayrıcalıklı kılınamaz.”
Atatürk’ün eşitlik ilkesi nedir?
Devlet hizmetlerinden milletin eşit şekilde yararlanmasını sağlar. Atatürk’ün halkçılık ilkesi şudur: Bu, toplumda hiçbir kimseye, gruba veya sınıfa ayrıcalık tanınmaması anlamına gelir. Herkes kanun önünde eşittir.
Ayrımcılık tazminatı şartları nelerdir?
Ayrımcılıktan doğan tazminata hak kazanılabilmesi için, farklı tedbirlerin ilgilinin mensubu olduğu dil, ırk, renk, cinsiyet, engellilik, siyasî düşünce, felsefî inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplere dayanması ve bunun ispat edilmesi zorunludur.
İşyerinde ayrımcılık nedir?
İşyerinde ayrımcılık, bir çalışanın veya başvurucunun yaşı, ırkı, rengi, milliyeti, cinsiyeti, engelliliği, hamileliği veya ebeveynliği, potansiyel olarak ayrımcılığa uğrayabilecek kişilerle bağlantısı, dini veya cinsel yönelimi nedeniyle dezavantajlı olması durumunda ortaya çıkar.
İşveren herkese eşit zam yapmak zorunda mı?
Çalışanların ücretlerinin nasıl artırılacağı da işverenin eşit muamele yükümlülüğüne uyması kaydıyla işverenin yönetim hakları arasındadır. Burada dikkat edilmesi gereken husus, işverenin çalışana ücret artışı yapmamasının nedeninin 5. maddede sayılan sebeplerden herhangi birine dayanmaması gerektiğidir.
Personele zam yapmak zorunda mı?
Ancak işverenin her yıl işçinin ücretini artırma zorunluluğu yoktur; özellikle bu yönde yazılı bir iş sözleşmesi yoksa, işçinin ücret artışını erteleyebilir. Dolayısıyla işverenin her yıl işçinin ücretini artırma zorunluluğu yoktur.
İşveren aynı bölümde çalışanlardan birisinin ücretine zam yapıp diğerine zam yapmaz ise ne olur?
İşverenin aynı departmandaki çalışanlardan birine maaş artışı yapması, ancak aynı durumdaki diğer çalışana maaş artışı yapmaması, işverenin eşit muamele yükümlülüğünün ihlalidir. Eşit işe eşit ücret ödemek önemlidir. Aksi takdirde, işveren ücretlerin uygulanmasında keyfiliğe maruz kalır.
İş kanunun 5. maddesi nedir?
Madde 5 – (Ek: -6518/57 md.) İş ilişkilerinde dil, ırk, renk, cinsiyet, engellilik, siyasî düşünce, felsefî inanç, din veya mezhep ve benzeri sebeplere dayalı ayrımcılık yapılamaz.
Eşit oy ilkesi ne demektir?
Evrensel ve eşit oy hakkı veya genel oy hakkı, yetişkinliğe erişmiş her vatandaşın oy kullanma hakkının devlet tarafından tanınması ve garanti altına alınmasıdır. Oy hakkı genel siyasi anlamda hakları ve fırsatları kapsarken, yasal anlamda eşit oy hakkı yalnızca bir hak olarak kabul edilir.
Eşit kullanım ilkesi nedir?
İlke: EŞİT KULLANIM: Tasarım, çok çeşitli yeteneklere sahip kişiler için kullanılabilir ve uygun fiyatlı olmalıdır. Bu, ürün tasarımının yanı sıra mekan ve çevre tasarımı için de geçerlidir. Kullanılabilirlik ve erişilebilirlik, mekan ve çevre tasarımında dikkate alınmalıdır.
Genellik ve eşitlik ilkesi ne demek?
I – Evrensellik ve eşitlik: Madde 4 – Eğitim kurumları dil, ırk, cinsiyet, engellilik ve din ayrımı gözetilmeksizin herkese açıktır. Eğitimde hiçbir birey, aile, zümre veya sınıfa ayrıcalık tanınamaz.
Vergide eşitlik ilkesi ne demek?
Vergi eşitliği ilkesi, özgürlükçü demokratik düzen içinde eşit durumda olanlara eşit, eşit durumda olmayanlara ise eşitsizliklerine göre farklı davranmak anlamına gelen vergi adaleti düşüncesinden gelişmiştir (Çağan, 1982: 148). geleneği başlatmıştır (Çaha, 2001: 111).