BEP planında neler olmalı?
Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı (IEP) içeriğinde neler yer almaktadır? Uzun vadeli hedeflere ulaşmak için kısa vadeli hedeflere ihtiyaç vardır. Makale…
BEP birimi nedir?
(1) Bireyselleştirilmiş eğitim programı, özel eğitime ihtiyaç duyan kişilerin gelişimsel özelliklerine, eğitim başarılarına ve ihtiyaçlarına özel olarak uyarlanmış ve bu kişilere yönelik destekleyici eğitim hizmetlerini içeren özel bir eğitim programıdır.
BEP nedir, içeriğinde neler bulunur?
IEP içeriği, öğrencinin mevcut durumu, öğrenme ihtiyaçları ve hedefleri dikkate alınarak oluşturulur. Planın içeriği, öğrencinin öğrenme ihtiyaçlarını karşılamayı amaçlar ve öğrencinin bireysel öğrenme stilini, yeteneklerini ve ilgi alanlarını dikkate alır.
BEP hazırlama aşamaları nelerdir?
Genel olarak, BEP geliştirme süreci BEP’i hazırlama, planlama, uygulama ve izleme aşamalarından oluşur. Bu sürecin etkili bir şekilde yürütülmesi bu dört aşamanın dikkatlice takip edilmesine bağlıdır.
BEP planında ölçüt nedir?
d- Kriter: Öğrencinin davranışının uygunluğuna karar vermek için kullandığımız standarttır. Öğrencinin hedef davranışı edinip edinmediğine karar vermemizi sağlayan standarttır. Performans kriteri hedeflerde belirtilmelidir.
BEP birimi nasıl kurulur?
BEP birimi, yıl başındaki yönetim kurulu toplantısında kurulur. Müdür ve müdür tarafından atanan müdür yardımcısının başkanlığında bir IEP geliştirme birimi kurulur. Özel gereksinimli öğrencilerin akademik performansı belirlenir. Destek hizmetleri ve eğitim ortamları belirlenir.
BEP hazırlamak kimin görevi?
BEP, Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği 2006’nın 72. maddesi uyarınca BEP Geliştirme Birimi tarafından hazırlanır.
Özel eğitimde kaba değerlendirme nasıl yapılır?
Kaba Değerlendirme Formu Kaba değerlendirme tek fırsat yöntemini kullanır. Öğrenciye temel talimatlar verilir (el yıkama, 1’den 100’e kadar ritmik olarak sayma, vb.). Öğrencinin becerileri gerçekleştirip gerçekleştirmediği gözlemlenir ve bu, ölçüm aracına doğru/evet seçeneği için (+) ve yanlış/hayır seçeneği için (-) olarak kaydedilir.
BEP birimi kaç defa toplanır?
BEP, BEP Geliştirme Birimi tarafından oluşturulur. IEP Geliştirme Birimi, öğrencinin sınıfına ders veren tüm öğretmenlerden, rehberlik danışmanından (varsa) ve öğrencinin velilerinden oluşur ve müdür veya müdür yardımcısı başkanlığında toplanır. IEP Geliştirme Birimi yılda en az üç kez toplanmalıdır.
BEP planı hazırlamak zorunlu mu?
Özel eğitim gereksinimi olan öğrencilerin bireysel ihtiyaçlarının ele alınması, eğitim ve öğretim sürecinden en verimli şekilde yararlanmalarını sağlar. Ayrıca, Milli Eğitim Bakanlığı mevzuatına göre, özel eğitim gereksinimi olan tüm öğrenciler için bir Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı (BEP) oluşturulması yasal bir zorunluluktur.
BEP dosyasını kim tutar?
*IEP Ekip Lideri ve Sınıf/Lisansüstü Danışman, IEP dosyasının tutulmasından sorumludur. *Öğrencinin dersini veren tüm öğretmenler, kendi uzmanlık alanları (dersleri) ile ilgili çalışma sağlamalıdır.
BEP planı kimde kalır?
✓ Her öğrenci için kapsayıcılık raporu içeren bir Destek Eğitimi (BEP) planı oluşturulup oluşturulmadığına bakılmaksızın, kapsayıcılık raporu olan öğrenci için bir BEP dosyası oluşturulmalıdır. ✓ BEP Ekip Lideri ve Sınıf/Sınıf Danışmanı BEP dosyasının tutulmasından sorumludur.
Her kaynaştırma öğrencisine BEP planı hazırlanır mı?
Kaynaştırma yoluyla eğitimlerine devam eden öğrenciler, engeli olmayan akranlarıyla aynı sınıfta eğitim gördüklerinde, kayıtlı oldukları okulda tamamladıkları programlar esas alınarak, onların eğitim performansları ve ihtiyaçlarına göre bir Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı (BEP) oluşturulur.
BEP ders planını kim hazırlar?
IEP hazırlama, uygulama ve değerlendirme süreci IEP ekibi tarafından yürütülür. IEP ekibinde müdür veya müdür yardımcısı, özel eğitim öğretmeni, rehberlik danışmanı, sınıf öğretmeni, aile ve gerektiğinde çocuğun eğitimi ve gelişiminden sorumlu uzmanlar bulunmalıdır.
BEP ögeleri nelerdir?
BEP içerisinde; öğrencinin mevcut performans düzeyi, bu düzeye bağlı olarak öğrencinin kazanması gereken davranışlar (kısa ve uzun vadeli hedefler), bu davranışların nerede, ne kadar süreyle, hangi araçlarla, hangi yöntemlerle kazanılacağı gibi bilgiler yer alır.
BEP planı hazırlama kimin görevi?
Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı için hangi derslerin oluşturulması gerektiğine karar verildikten sonra, bu, IEP toplantısında IEP Birimi tarafından kararlaştırılmalıdır. *BEP planı, öğrencinin ihtiyaç duyduğu derslerden oluşturulur. *IEP Ekip Lideri ve Sınıf/Sınıf Danışmanı, IEP dosyasının tutulmasından sorumludur.
BEP toplantısında neler konuşulur?
Öğrencinin dersini veren uzman öğretmenlerin ve öğrencinin ailesinin bu toplantılara katılması zorunludur. Toplantının amacı çocuğunuz için gerekli düzenlemeleri yapmak ve okul ve sınıf rutininin organizasyonunu sağlamaktır. Sonuç olarak, çocuğun söz konusu yıl için eğitim hedefleri belirlenir.
Destek eğitim planı ile BEP planı aynı mı?
Öğrencilerin akademik başarıları dikkate alınarak telafi eğitim odasında bireysel eğitim yapılır. Ancak; gerekli görülmesi halinde BEP geliştirme birimi, eğitim başarıları aynı düzeyde olan öğrencilerle bireysel eğitimin yanı sıra en fazla üç öğrencinin bir arada ders gördüğü grup eğitimi verilmesine karar verebilir.
BEP planı hazırlamak zorunlu mu?
Özel eğitim gereksinimi olan öğrencilerin bireysel ihtiyaçlarının ele alınması, eğitim ve öğretim sürecinden en verimli şekilde yararlanmalarını sağlar. Ayrıca, Milli Eğitim Bakanlığı mevzuatına göre, özel eğitim gereksinimi olan tüm öğrenciler için bir Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı (BEP) oluşturulması yasal bir zorunluluktur.